Satasoten kuntakierros puolimatkassa

with Ei kommentteja

Satasoten kuntakierros alkaa olla puolivälissä. Kuntakierroksen aikana on esitelty sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja kuultu paikallisten kommentteja. Pääpaino kierroksella on ollut keskustelussa.

Maksuttomat tilaisuudet ovat avoimia kaikille sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta kiinnostuneille iästä, elämäntilanteesta tai omasta palvelutarpeesta riippumatta. Asukkaiden lisäksi mukaan on haastettu kuntien edustajia, yrittäjiä ja kolmatta sektoria. Moni niistä on ollut esittelemässä myös omia palveluitaan osana tapahtumia.

– Kuntakierrokselta saatava palaute tulee vaikuttamaan strategian laadintaan sekä palveluita ja niiden järjestämistapaa mietittäessä, muutosjohtaja Terttu Nordman vakuuttaa.

Jokaisella paikkakunnalla kävijöiden tutustuttavana on messupisteitä, joissa keskustellaan palveluiden asiakaslähtöisyydestä, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä ja eriarvoisuuden vähentämisestä, lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman toteuttamisesta, ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon vahvistamisesta sekä osatyökykyisten työllistymisestä. Teemat ovat samat kuin sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeissa.

Pisteillä käydyt keskustelut kirjataan ylös. Niistä tehdään kooste, joka viestitään takaisin maakuntaa kaikki Satakunnan kunnat kattavan kierroksen päätyttyä.

– Uskon, että asukkaita ja muita toimijoita osallistamalla Satasotesta tulee oikeasti koko maakunnan yhteinen juttu, Nordman sanoo.

Kunta- ja kaupunkitasolla Satakunnassa on jo sitouduttu vahvasti vapaaehtoiseen sote-valmisteluun. Se näkyy Nordmanin mukaan myös kuntakierrospaikkakunnilla.

– Kuntakierros on hyvä tapa tutustua ja tehdä konkreettisesti asioita yhdessä. Ihmisiä tavatessa tulee aidosti tunne yhteen hiileen puhaltamisesta. Hyvä henki on edellytys sille, että uudistus onnistuu ja toiminta ja palvelut kehittyvät.

Satasoten päämääränä on maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestäjän sekä sote-palvelutuottajan perustaminen Satakuntaan viimeistään 1.1.2019 alkaen. Se sulauttaa 18 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä erikoissairaanhoidon yhteen ja tuottaa palvelut 223 000 asukkaalle. Työntekijöiksi Satasoteen siirtyy noin 10 000 ammattilaista. Toiminnan alkaessa budjetti on noin miljardi euroa.

Satasoten valmistelu toteutetaan pääosin työryhmätyöskentelyn kautta. Valmistelua johtaa ohjausryhmä, jonka alle on asetettu johtoryhmä, palvelurakennetyöryhmä ja 18 valmistelevaa työryhmää.

Moni Satasoten ryhmissä työtä tekevistä päättäjistä ja virkamiehistä on mukana kuntakierroksella. Tällä viikolla heitä voi tavata Honkajoen kunnanvirastolla (22.11.), Opistotalolla Raumalla (24.11.) ja Merikarvian kunnanvirastolla (25.11.). Marraskuussa vuorossa on vielä Säkylä (29.11.) ja joulukuussa Eurajoki/Luvia (1.12.), Nakkila (8.12.), Harjavalta (13.12) ja Kokemäki (14.12.).