Harjavallassa ja Kokemäellä ämpärit saivat väen liikkeelle

with Ei kommentteja

Harjavaltalaisia ja kokemäkeläisiä houkuteltiin kuntakierrokselle ämpäreillä. Täkyt saivatkin kuntalaiset hyvin liikkeelle. Harjavallassa kävijöitä laskettiin noin 160. Kokemäellä oltiin vielä aktiivisempia; jo muutama minuutti ovien avaamisen jälkeen paikalla oli yli sata kuntalaista. Kävijöitä riitti molempien tilaisuuksien loppuun saakka, ja kunnat olivat osallistumismääriin tyytyväisiä.

Kärkihankkeiden pisteillä saatiin kuntalaisilta palautteita.

– Ne noudattelivat aika lailla samaa linjaa kuin muuallakin maakunnassa. Esimerkiksi lasten ja perheiden osalta erityispalvelujen saaminen tarpeen tullen on kautta Satakunnan hidasta, muutosagentit Pirjo Rehula ja Mirja Antila kertoivat.

Peruspalveluihin ollaan Harjavallassa ja Kokemäellä yleisesti tyytyväisiä varsinkin neuvolan ja päivähoidon osalta. Uhkana koetaan koulujen ja lähipalvelujen lakkauttaminen, mutta laadukkaita palveluja ollaan valmiita hakemaan kauempaakin. Kokemäeltä katsottuna Pori vaikuttaa olevan turhan kaukana, Harjavalta vielä kohtuullisen matkan päässä.

Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihankkeen pisteellä ideoitiin, että Avustajakeskus voisi auttaa osatyökykyisten ”markkinointia” avustajan töihin. Tarve on niissä monesti osa-aikaista. Yleinen ilmapiiri ei kuntalaisten mukaan ole suopea osatyökykyisiä kohtaan, kärkihankkeella todettiin riittävän työsarkaa.

Ideoita heiteltiin yli toimialarajojen: omaishoidon lomituksiin kehotettiin ottamaan mallia maatalouslomituksesta, jossa on vuosikymmeniä toiminut käypä järjestelmä. Varamummot ja -papat ovat tuttu käsite, mutta miten olisi ”varalapsi”, joka olisi mukana ikäihmisen elämässä ja arjen apuna? Kotihoito taas voisi tehdä asiakkaillaan ajoittain pidemmän käynnin pelkän välttämättömän hoidon lisäksi. Näin saataisiin kiireen tuntua pois. Ulkomaisten pörssiyhtiöiden ostamat sote-palvelut koettiin uhkana; rahat valuvat pois kotimaasta.