Satakunnasta osallistuttiin Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeen kokeilukiertueelle Mikkelissä

with Ei kommentteja

Savon OTE-hankkeen kutsusta Satakunnan hankeväkeä matkasi 20.6.2017 Mikkeliin kokeilukiertueen seminaari- ja työpajapäivään. Teemana oli Savon OTE – matkalla muutoksessa kohti osallisuutta tukevaa toimintaa. Mikkelissä pohdittiin ja kuultiin, kuinka pystyisimme lisäämään osatyökykyisen osallisuutta häntä itseään koskevissa ja hänen omaan elämäänsä liittyvissä asioissa. Aamupäivän asiantuntijapuheenvuoroissa käsiteltiin osatyökykyisten osallisuutta eri näkökulmista ja iltapäivän työpajoissa osallisuuden teemoja työstettiin Open Space -työpajoissa.

Kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten asiat ovat kärkihankkeessa Savon OTE-hankkeen piloteissa hyvin esillä. Vaalijalan kuntayhtymä viettää 110 –vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna ja hallinnoi ylpeänä Savon OTEa. Perheterapeutti Jouni Vironen kertoi Vaalijalan mielenkiintoisesta historiasta ja nykypäivästä. Työn merkitys ja osallistuminen on ollut aina tärkeää. Nykyään Vaalijalan (entisen keskuslaitoksen) toimintaa määrittää kansalaisyhteiskunta-ajattelu. Savolainen toimija Itä-Suomessa palvelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Toiminnan painopisteinä ovat erityisen tuen tarpeen ohjaaminen, opetus ja kasvatus sekä osallisuuden vahvistaminen.

Savon OTE -hankkeen projektikoordinaattori Jukka Ripatti ja projektityöntekijät esittelivät alueen pilotteja. Vaalijala kokeilee alla kuvattua jalkautuvaa päivätoimintaa Kuopiossa uuden asumisyksikön, Sipulin, asukkaiden kanssa. Lisäksi Varkaudessa, Pieksämäellä sekä Mikkelissä luodaan malleja klubitoimintaan, tuettuun työhön sekä vertaistuelliseen jalkautuvaan toimintaan.

 

 

 

 

 

 

 

Päivän viihdytysosiosta vastasi the Voice of Finlandiin osallistunut rokkari Mikko Herranen, joka laulujen ohessa mikrofooniin päästyään toi myös esille tärkeitä pointteja; olisi hyvä lisätä kansalaisten tietoisuutta vammaisten ihmisten tavallisuudesta. Reality-sarja voisi tuoda tätä esille. Monet tavikset haluavat olla jotenkin erilaisia ihmisiä, monet vammaiset taas haluavat olla ihan tavallisia ihmisiä, sanaili Mikko.

Tarinaansa avotyöstä ja työllistymisestä sekä tyytyväisyyttään omaan nykytilanteeseensa toi esille reipas nuorimies Jesse. Hän kertoi kuluneiden vuosien aikana K-Citymarket Mikkelin avotyöntekijänä rohkeutensa lisääntyneen huimasti. Jesse kuvaili olevansa tällä hetkellä tyytyväinen työhönsä. ”Järjestetyn” avotyön lisäksi Jesse oli hankkinut työtä lehdenjakajana, opetellut kaverinsa tukemana homman. Hän hoitelee nyt kahden ison piirin alueen lehden jaon kaksi kertaa viikossa. Jessen tarinaa oli jakamassa avotyön toinen osapuoli, tavaratalon johtaja Miia Immonen. Miia kertoi, että avotyön tulevaisuus mietityttää, sillä opiskelijoita pyritään saamaan kauppoihin yhä enemmän ja paikkoja on rajallisesti. Jessen työskentely kaupassa on Miian mukaan ollut antoisaa monesta näkökulmasta. Asiakkaiden, TET-harjoittelijoiden, opiskelijoiden, uusien työntekijöiden ja jopa tavarantoimittajien on ollut hyvä ja ehkä pakkokin oppia, että hommassa on mukana erilaisia tekijöitä, eri tavoin toimivia ihmisiä, joiden yksilöllisyys on tärkeää huomioida.

Savon OTE-hankkeessa pilotoitavia toimintamalleja on mahdollista hyödyntää myös Satakunnassa osatyökykyisten ihmisten työllistymisessä ja osallisuuden vahvistamisessa. Päivän materiaalit ovat tulossa Innokylän sivuille.