Maakuntien Tilakeskus maakuntien tilojen vuokranantajaksi

with Ei kommentteja

Maakuntien Tilakeskuksen ja Satakunnan maakunnan edustajat keskustelivat tänään maanantaina 7.8. yhteistoiminnan järjestämisestä.

Tulevaisuudessa Maakuntien Tilakeskus vuokraa kunnilta ja muilta vuokranantajilta maakuntien tarvitsemat toimitilat ja vuokraa ne edelleen maakunnille. Tilakeskus toimii maakuntien osalta asiantuntijana vuokrasuhteessa ja sen kehittämisessä.

Maakunnalle, kunnille ja muille vuokranantajille vuokrajärjestelmä takaa yhtenäiset toiminta- ja sopimusmallit. Niiden avulla maakunnan tilojen hallinta helpottuu ja pelisäännöt ovat kaikille samat. Myös ennustettavat tilakustannukset ovat merkittävä hyöty ja investointien vaikutukset toteutuvat toimintakustannusten kautta. Vuokrien käyttäminen tilojen kunnossapitoon parantaa tilojen palvelukykyä ja säilyttää tilojen käyttökelpoisuuden palvelutoiminnassa.

Maakunnalliset toimitilahallinnot vastaavat maakuntakohtaisesta toimitilastrategiasta ja -johtamisesta. Toimitilahallinto suunnittelee ja kehittää maakunnallisen palveluverkon ja hyväksyy siihen liittyvät toimitilavuokraukset ja rakennushankkeet.

Maakunnat huolehtivat tulevaisuudessa itse myös tilojen tukipalveluiden järjestämisestä, eli tilojen siivouksesta, kulunvalvonnasta, aulapalveluista sekä muista toimitilapalveluista. Satakunnassa ei ole vielä olemassa päätöstä siitä, perustetaanko tätä varten tukipalveluyhtiö tai -yhtiöitä.

Maakuntien Tilakeskus on perustettu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen yhteydessä. Valtioneuvosto valtuutti Senaatti-kiinteistöt perustamaan tulevien 18 maakunnan omistukseen siirtyvän toimitila- ja kiinteistöhallinnon palvelukeskuksen.