Satakunnassa miltei 2500 sote-palvelutuottajaa

with Ei kommentteja

Satakunnassa on yhteensä 2497 sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajaa. Maakunnan palveluverkko koostuu 840 terveyspalveluiden ja 521 sosiaalipalveluiden toimipisteestä. Lisäksi palveluita ostetaan 1136 yksityiseltä palvelutuottajalta.

Satakunnan 224 000 asukkaasta 100 000 asuu 20 kilometrin ajomatkan etäisyydellä Satakunnan keskussairaalasta. Keskimääräinen ajoetäisyys on 31 kilometriä.

Valmisteilla olevaa Satakunnan nykytila-analyysia ja tulevaisuuden alueprofiilia esiteltiin ensimmäisen kerran Satasoten johtoryhmälle tiistaina 5. huhtikuuta. Kokouksen mukaan johtopäätös on selkeä: Nykyinen palveluverkko on pirstaleinen ja sitä on välttämätöntä perata. Osana uudistusta tarvitaan taitavaa johtamista ja innovatiivisia tapoja tuottaa palveluita.

Satakunnan väkiluvun ja työikäisen määrän ennustetaan vähenevän vuoteen 2025 mennessä. Samanaikaisesti yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa kolmanneksella.

Satasoten johtoryhmän puheenjohtaja Juha Vasama toteaa muutoksen olevan iso ja haastavan maakuntaa.

– Joudumme väistämättä miettimään maakunnan kantokykyä ja resursseja.

Nykytilakartoitus, alueprofiili 2025 ja työryhmänimeämiset tulevat johtoryhmän käsittelyyn 3. toukokuuta. Evästyksenä palvelurakennetyöryhmälle se totesi odottavansa ehdotusta sellaisesta palvelurakenteesta, joka on mahdollista toteuttaa olemassa olevilla resursseilla.

– Avuksi tarvitaan alueen eri palvelutuottajia, niin yrityksiä kuin yhdistyskenttääkin.

Satasoten valmistelussa ovat mukana kaikki Satakunnan kunnat sekä Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Satakuntaliitto. Uudistuksen alustana toimii Porin kaupunki.