Hallituksen linjaukset vahvistavat Satasoten olevan oikealla uralla

with Ei kommentteja

Maamme hallitus on tarkentanut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjauksia. Toteutuessaan se muuttaa niin kuntalaisten kuin työntekijöidenkin arkea.

Uudessa mallissa sote-palvelut järjestää 18 maakuntaa. Lisäksi tulee viisi yhteistyöaluetta, jotka rakentuvat keskussairaaloiden ympärille. Erillistä maakuntaveroa ei tule, vaan ensisijainen rahoittaja on valtio.

Potilaan valinnanvapautta koskevia uusia linjauksia odotetaan vielä toukokuussa. Se tiedetään jo, että kilpailun tasapuolisuuden takaamiseksi julkiset palveluntarjoajat joutuvat yhtiöittämään valinnanvapauden piirin tulevat toimintonsa.

Satasoten palvelurakennetyöryhmässä hallituksen linjauksiin ollaan pääosin tyytyväisiä. Yhtiöittämisvelvoite otettiin kuitenkin vastaan ristiriitaisin ajatuksin. Sen todettiin muuttavan osin valmistelua, mutta ei aikataulua, johon Satakunnassa on sitouduttu. Varsinainen haaste liittyy siihen, miten julkiset yhtiöt pärjäävät kilpailussa.

– Kokonaisuutena tarkastellen linjaukset osoittavat, että valitsemamme suunta on oikea, Satasoten palvelurakennetyöryhmän puheenjohtaja Terttu Nordman sanoo.

Palvelurakennetyöryhmä jättää esityksensä johtoryhmälle Satasoten projektisuunnitelmaksi 3. toukokuuta.

Satasoten valmistelussa ovat mukana kaikki Satakunnan kunnat sekä Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Satakuntaliitto.